Farligt att cykla

Det är betydligt farligare att cykla än vad man tror. Det visar siffror som sjukvården tagit fram åt Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund.
Den statistik som tidigare funnits vad gäller cykelolyckor har i första hand handlat om dem som polisrapporterats. Men Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund har nu med hjälp av Landstinget Dalarna fått fram siffror som visar att personer som skadats genom cykelolyckor är många gånger fler än vad som framgår av polisens statistik. Här i Dalarna fick sjukvården under perioden februari-september 2001 ta emot 262 personer som skadats genom cykelolyckor. Enligt polisens statistik har enbart 40 skadats. De cykelolyckor som kommer till polisens kännedom handlar till största delen om kollisioner med motorfordon. Den som kör omkull eller kolliderar med annan cyklist och skadar sig på det viset söker oftast på egen hand vård. Det rör sig företrädesvis om huvud- och handskador. Med de nya uppgifterna i ryggen hoppas nu Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund få till stånd en lag om obligatorisk cykelhjälm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".