Eva Johansson-Hedenborg och Helena Eskeby
Eva Johansson-Hedenborg och Helena Eskeby är två av lärarna som skrivit på uppropet till politikerna. Foto: Hanna Embretsén.

Borlängelärare besvikna över uteblivna löneökningar

"Vi har inte hört nånting från kommunen, inte ett pip"
2:49 min

Lärare i Borlänge är besvikna på kommunen. De lämnade in 415 namnunderskrifter med krav på högre lön men upplever att de inte fick någon större respons.

Inför höstterminen fattades 100 lärare i Borlänge. Fler än 400 personer skrev på namnlistor om högre lön till lärarna som en lösning på lärarbristen. Listorna lämnades till barn- och bildningsnämnden. 

– Vi hade ju förväntat oss en reaktion, ett svar, men det känns som om de nästan försöker tiga ihjäl oss, säger läraren Helena Eskeby som tillsammans med bland andra kollegan Eva Johansson-Hedenborg tog initiativ till namninsamlingarna.

– Vi tiger inte ihjäl det. vi lyssnar, men man löneförhandlar inte genom att lämna in namnunderskrifter, säger Mari Jonsson (S), ordförande i barn- och bildningsnämnden.

Hon säger att Borlänge kommun visst har höjt lärarnas löner, under de senaste två åren med 6,5 procent. Dessutom har 370 lärare också fått del av statens pengar via Lärarlyftet. 

Men det är långt ifrån tillräckligt, upplever lärarna. Låg lön är en av orsakerna till att lärare inte vill jobba i Borlänge, berättar de. 

– Allt det vi varnade för har faktiskt hänt. Legitimerade lärare har lämnat Borlänge, och de låga lönerna göra att Borlänge är oattraktivt. Det blir en jättestor arbetsbörda för oss legitimerade som är kvar, och det blir kunskapsluckor och otryggt för eleverna, säger Helena Eskeby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".