En kvinna och en man i kafémiljö
Berit och Stig Axelsson tycker att tryck- och yttrandefriheten är viktig. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

I dag fyller tryckfriheten 250 år i Sverige

Berit Axelsson, Mora: En demokratisk fråga att det finns tryckfrihet
3:21 min

Tryckfrihetens dag firas i dag. Rätten att säga och trycka vad man vill är viktig att värna, tycker dem vi pratat med i Dalarna. Men tryckfriheten är inte ohotad – inte ens i Sverige.

Som första land i världen lagstiftade Sverige om rätten att säga och trycka vad man vill. Det är förbjudet för staten att censurera. Rätten att uttrycka sina åsikter är långtgående – så länge man inte uppmanar till brott, förtalar någon utifrån dens ursprung eller avslöjar saker som skadar rikets säkerhet. 

Och det är viktigt att värna om tryck- och yttrandefriheten, tycker dem vi träffade på stan i Mora. 

– Jag tänker ofta på tryckfriheten. Det är inte så många förunnat att ha det, men man hoppas ju att det ska bli bättre ute i världen, säger Berit Axelsson i Mora. 

Men det går åt andra hållet. Det visar organisationen Reportrar utan gränsers årliga kartläggning av läget i 180 länder. Och det är inte enbart i länder som Eritrea och Nordkorea som tryckfriheten begränsas. 

– Det finns problem även här i Sverige. Vi brukade ligga på topp tre, men för tre år sedan trillade vi ner på tolfte plats, säger Jonathan Lundqvist från Falun, ordförande i Reportrar utan gränser. 

Skälet till att Sverige backade i rankningen var införandet av FRA-lagstiftningen.

– FRA-lagen gör det möjligt att avlyssna svenska medborgare. Det innebär att det blir omöjligt för journalister att erbjuda ett källskydd som är 100-procentigt. Lagen påverkar också vanliga medborgares känsla av hur man kan agera på internet. Det är ett jättestort problem, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".