En kvinna och en man som håller i ett plakat, utomhus på torget i Falun.
1 av 3
Anita Wahlgren-Ljungberg och Lars Jalkevik deltog i manifestationen i Falun. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
En kvinna och ett barn som sitter i rullstol, utomhus på ett stenlagt torg.
2 av 3
Helena och sonen Alvin Ekvall Karlsson var med och protesterade mot neddragningar av assistanstimmar. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Folk på torget i Falun.
3 av 3
Falun var en av cirka 25 platser i Sverige där det i dag manifesterades mot nedskärningar inom LSS, lagen om särskilt stöd till funktionshindrade. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Därför protesterar de mot besparingar på personlig assistans

Lars Jalkevik, FUB: Det här är på väg att spåra ur fullständigt
2:12 min

På cirka 25 platser i landet, bland annat i Falun, samlas i dag människor för att manifestera mot besparingar inom LSS och personlig assistans.

– Man drar in på assistansen och på ledsagare och sådant som ligger under LSS, lagen om särskilt stöd till funktionshindrade, säger Helena Ekvall Karlsson från RBU, riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Vilka konsekvenser får det? 

– Vuxna människor kanske inte kan fortsätta arbeta för att de inte har assistans. Om barn inte får rätt till assistans får föräldrar gå in och ta hand om dem, säger Helena Ekvall Karlsson.

För Anita Wahlgren-Ljungberg, vars dotter behöver rullstol för att ta sig fram, skulle inskränkningar i assistansen få stora konsekvenser.

– Hela livet skulle rasa, för henne och för oss anhöriga, säger hon. 

– Jag är inte orolig för min dotter men generellt är jag orolig för det är många som jag ser som skulle behöva mycket mer hjälp än de har i dag och så ska man skära ner på det. 

Ytterligare en som deltog i manifestationen i Falun var Lars Jalkevik från FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. 

– Det här nedskärningarna vi ser nu när det gäller assistanstimmar drabbar många enskilda familjer väldigt hårt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".