Krav på kraftigt höjda bygglöner

Byggnadsarbetare bör tjäna 25 procent mer än industriarbetare. Det är ett förslag som Byggnadsarbetareförbundet väntas anta vid sin kongress i juni.
För 30 år sen tjänade en byggnadsarbetare 50 procent mer än en industriarbetare. I dag är skillnaden knappt 10 procent. Men det är en alldeles för liten skillnad menar Byggnadsarbetareförbundet som tycker att det är rimligt att en byggnadsarbetare åtminstone tjänar 25 procent mer än en industriarbetare. -Byggnadsarbete är ett tungt jobb, det bedrivs ofta under svåra väderbetingelser med kyla eller regn och blåst, och byggjobbaren kan sällan jobba på hemmaplan. Därför krävs en kompensation, säger Thomas Gustavsson, Byggnads Dala-ordförande. Enligt Thomas Gustavsson krävs bättre löner för att ungdomen ska stanna kvar i branschen. -I dag är det många ungdomar som hoppar av efter byggutbildningen och går in i den fasta industrin, där man tjänar i stort sett lika mycket, säger Thomas Gustavsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista