Delad bild: Anna Hagwall och riksdagen.
Kritiken mot Anna Hagwall utlöstes av en motion hon skrev i september. Foto: Roger Wikström/Scanpix/TT, Bertil Ericson/TT

Anna Hagwall utesluts ur Sverigedemokraterna

Anna Hagwall: Det är svårt att förstå
2:58 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall från Rättvik utesluts ur partiet efter antisemitiska uttalanden. Det beslutade partistyrelsen nu på eftermiddagen.

Kritiken mot Anna Hagwall utlöstes av en motion hon skrev i september. I motionen hävdade hon att en och samma ägare äger 80 procent av alla svenska medier, vilket inte stämmer. Men Hagwall krävde ett spritt ägande och slopat presstöd. 

Bonniertidningar får inget presstöd men får ta del av en del av det så kallade distributionsstödet. Hagwall skrev också i kommentar till Aftonbladet att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media". Innehållet i motionen tolkades av många som en attack mot familjen Bonnier och kritiker menar att innehållet är antisemitiskt. 

Beslutet som togs idag handlade också om en tidigare intervju med P4 Dalarna, där Hagwall skadat partiet i sina åsikter om att det är upp till kvinnan att lämna sin man om hon blir slagen

Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende. Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor.

Så skriver partiledaren Jimmie Åkesson enligt ett pressmeddelande.

Anna Hagwall har tidigare sagt att hon inte kommer att lämna riksdagen om hon utesluts. Det innebär att hon i så fall blir en så kallad politisk vilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".