Skiss av det nya Islamiska centret i Borlänge.
Skiss av det nya Islamiska centret i Borlänge. Foto: Borlänge kommun.

Felaktiga påståenden från SD om islamiska centret i Borlänge

Faktakoll av debatten om det islamiska centret
8:48 min

Skattebetalarna ska inte betala för bygget av det islamiska centret i Borlänge, och Sverigedemokraternas uppgifter om terrorkopplingar till moskéer är felaktiga. Det visar P4 Dalarnas faktakoll av SD:s påståenden.

I förra veckans debatt om bygget av det islamiska centret lämnade Sverigedemokraten Martin Strid bland annat följande påståenden:

  • "Jag är inte säker på att islamiska centret är till för alla muslimer, kommer shiamuslimer att känna sig välkomna?"

  • "I Frankrike har man stängt 120 moskéer på grund av extremism och salafism i de moskéerna"
  • ”Kommunen säljer tomten till underpris”

P4 Dalarnas granskning av ovanstående uttalanden visar dock att SD:s påståenden är felaktiga. Enligt Sveriges Radios Frankrikekorrespondent, Margareta Svensson, handlar det om 20 moskéer som stängts i Frankrike.

–  I augusti i år rapporterade franska medier att ett 20-tal hade stängts - efter terrorattentaten har man koncenterat sig på detta. 120 var 'i farozonen' eller undersöktes, skriver Margareta Svensson i ett mail till P4 Dalarna.

Ifrågasättandet av att shiamuslimer skulle vara välkomna i det islamiska centret tillbakavisas av Ibrahim Hamad, en av grundarna till det Islamiska Förbundet i Borlänge.

– Centret ska vara öppet för alla. Men inte bara för muslimer. Kvinnor kommer också vara välkomna, även de utan slöja, säger Ibrahim Hamad, och fortsätter:

– Jag står för mina ord när jag säger att det här kommer kosta Borlänge kommun noll kronor.

Uppgiften om att kommunen säljer tomten till underpris tillbakavisas av Borlänge kommuns samhällsbyggnadsstrateg Steve Johnson.

– Det blir hypotetiskt att prata om underpris. Markvärdet bestäms ju av vad marken får användas för, och marken har prövats som lämplig för en besöksanläggning. Vi har tittat på ett tjugotal olika platser i stan och bedömt att det här läget är det bästa.

Fler påståenden hör du i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".