Bilden föreställer Marcus Hjelm som är samordnare för Borlänge kommuns projekt mot våldsbejakande extremism.
Marcus Hjelm på Borlänge kommun arbetar med stödtelefonen. Foto: Hassan Liisho/Sveriges Radio.

Öppnar stödtelefon mot extremism

Samordnare: Vi behöver bygga trygghet kring numret
2:44 min

Borlänge kommun öppnar en stödtelefon för att hjälpa och informera personer som misstänker att någon är på väg att gå med i en våldsbejakande extremistgrupp.

Den som ringer 0243-22333 kommer kunna få information om hur man kan göra om man är orolig för att någon i ens omgivning anslutit sig till en extremistgrupp.

Stödlinjen är öppen vardagar mellan 09:00 och 15:00 och ska ses som en första vägledning. Tidigare har stödet bara varit tillgängligt inom kommunen.

– Vi började internt för att prova om det fungerar att ha en stödtelefon eller om det spårar ur och fram tills nu har det fungerat väldigt väl, säger Marcus Hjelm som är lokal samordnare mot våldsbejakande extremism.

En stödtelefon för allmänheten bedöms behövas eftersom frågan om extremism är komplex, och behovet av information och stöd är stort.

Kommunen delar in de aktiva extremistgrupperna i tre huvudtyper.

– Kartläggning regionalt har visat att när det gäller autonoma vänstern och religiösa extremister så är det väldigt små grupperingar. Vit makt syns, märks, har aktiviteter, klisterlappar, demonstration. Så fokus ligger mot vit-maktrörelsen.

Betyder det att ni inte ser andra grupper som lika stort hot?

– Alla de vidrigheter vi sett i Europa de senaste åren bidrar till att det blir mycket diskussion om den religiösa extremismen. Lägesbilden i Borlänge visar att den mest aktiva extremistgruppen här är vit-maktrörelsen. Men vi följer utvecklingen nationellt och internationellt, säger Marcus Hjelm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".