Sex timmars arbetsdag kan komma att testas inom hemtjänsten i Hedemora - men kritiken är hård mot försöket.
Sex timmars arbetsdag kan komma att testas inom hemtjänsten i Hedemora - men kritiken är hård mot försöket. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sex timmars arbetsdag i Hedemora får kritik

Anna Eling (L): Det är dumt och skadar våra brukare
7:38 min

De ledande politikerna i Hedemora har sagt ja till ett försök med sex timmars arbetsdag i hemtjänsten. Det gillas dock inte av alla.

– Det är ett mycket dumt förslag som kommer öka på lönekostnaderna och leda till en kvinnofälla, säger Anna Eling, Liberalerna i Hedemora.

– Kvinnorna i försöket kommer få ännu mer oavlönad arbetstid i hemmet.

Försöket gäller en grupp inom hemtjänsten och kommer kosta 1,78 miljoner kronor för skattebetalarna. Väl investerade pengar menar kommunalrådet Ulf Hansson, Socialdemokraterna.

– Det är värt att göra ett försök i en mindre kommun, vi ligger i framkant och inte i bakvattnet, säger han.

Kommunfullmäktige röstade under tisdagens sammanträde ja till förslaget. Det innebär att en grupp anställda i hemtjänsten kommer att jobba kortare dagar med bibehållen heltidslön.

Anna Eling (L) gillar inte det.

– Den här personalen kommer känna sig oerhört lurad när de går tillbaka till heltidsjobb med samma lön de fick när de gick ner i tid, säger hon.

– Jag skulle säga att det här är ett försök som kan bli riktigt bra för att sänka sjukfrånvaron, säger Ulf Hansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".