Genrebild med avsiktlig oskärpa, tagen inifrån förarplats i en bil där man ser att en lastbil är på väg att krocka med bilen.
Risken för olyckor ökar om man kör bil påverkad av alkohol eller droger, men även om man lider av sömnbrist. Foto: Gorm Kallestad /Scanpix /TT

Alkohol bakom många dödsolyckor på vägarna

Hans Moberg, NTF: Män har 90 procent av alla olyckorna
2:42 min

Alkohol ligger bakom många dödsolyckor i trafiken. Därför behövs mer information och fler kontroller, säger Hans Moberg på trafiksäkerhetsföreningen NTF i Dalarna.

En av fyra bilförare som omkommer i trafikolyckor är påverkad av alkohol. I singelolyckor med dödlig utgång är varannan förare alkoholpåverkad.

NTF, som står för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, gör tillsammans med polisen en satsning denna vecka för att främja nykterhet i trafiken. 

– Vi satsar på information och polisen har fler kontroller, säger Hans Moberg, NTF i Dalarna. 

 Men vet inte folk att man inte ska köra bil när man druckit alkohol? 

– Jo, för de allra flesta är det ju så, säger Hans Moberg men menar att det ändå krävs information eftersom det trots allt ändå sker dödsolyckor med alkohol- eller drogpåverkade förare. 

– Och om man ska prata om någon riskgrupp så är det män, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".