En bild med boende i Siljansnäs
1 av 2
Foto: Madeleine Drake.
Mouhammed Farah, Dawod Mirzaie, Fakhere Alipor är flyktingar som bor i Siljansnäs
2 av 2
Mouhammed Farah, Dawod Mirzaie, Fakhere Alipor är flyktingar som bor i Siljansnäs. Foto: Madeleine Drake.

Stort engagemang för flyktingar i Siljansnäs

Helen Tungel: Känns som det bor väldigt många godhjärtade människor här
2:19 min

Efter att Migrationsverket gett besked att de 80 flyktingar som bor i Siljansnäs måste flytta till Trängslet, så gick Siljansnäsborna man ur huse för att hjälpa flyktingarna att stanna.

– Hela civilsamhället har slutit upp och det känns som det bor väldigt många godhjärtade människor här, säger Helene Tungel, en av de engagerade byborna.

En morgon i augusti i år gick personal från migrationsverket och knackade dörr på Asylboendet i Siljansnäs, det för att de hade ett viktigt besked till de 80 flyktingarna som bodde där:

Ni får inte bo kvar här, om en vecka måste alla lämna Siljansäs och flytta till Trängslet.

Det tog knappt en vecka efter Migrationsverkets besök innan byborna ordnat med en annan framtidsplan för de boende och idag pratar man om den så kallade Siljansnäsmodellen, som går ut bland annat ut på att Stugbyns ägare, Valbona Shala, hyr ut boendena till självkostnadspris till de flyktingar som väljer att stanna.

Nu är det omkring 80 personer som bor i stugbyn och 90 på hotellet och engagemanget är fortfarande stort.

 – Nu när familjerna börjar få uppehållstillstånd och flyttar ut och behöver möbler får vi alltid ett stort gensvar, säger Helene Tungel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".