Låsta elevskåp i skolkorridor.
Bilden är tagen på en annan skola. Foto: Jessica Gow / TT

Man fick jobb i skola - trots tidigare sexbrott mot barn

En man som dömdes för sexbrott mot barn när han arbetade på en skola i Dalarna har trots detta fått anställning på en gymnasieskola i Kalmar.

År 2010 arbetade mannen som lärare på en skola i Dalarna, och året därpå dömdes han för sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt ofredande. Han hade tafsat på en flicka som ännu inte fyllt 15 år och haft flera samlag med en annan flicka, även hon under 15 år.

Mannen, som i dag är i 40-årsåldern, dömdes 2011 till tio månaders fängelse och blev även av med sitt jobb på dalaskolan.

I maj i år fick han jobb på en gymnasieskola i Kalmar, men det är alltså först nu som hans brottsbakgrund kommer till ytan. Kravet på den som söker jobb om att lämna in ett utdrag ur polisens belastningsregister gäller nämligen inte gymnasieskolor, utan bara för- och grundskolor.

– Men det här väcker frågan om man inte ska kräva belastningsregisterutdrag även där, säger rektorn på skolan där mannen arbetar till nyhetsbyrån Siren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".