Mikael Rosén och Björn Ljungqvist, moderaterna i Falun
Moderaterna i Falun är splittrade. Moderaternas ledare i Falun, Mikael Rosén (tv) får hård kritik bland annat moderaten Björn Ljungqvist (th). Foto: P4 Dalarna.

Falumoderater kräver ledaren Roséns avgång

Björn Ljungqvist: Silence treatment och härskarteknik
6:26 min

Moderaterna i Falun är splittrade. Missnöjet med ledaren Mikael Rosén är stort, och nu kräver flera tunga moderater i Falun att Mikael Rosén ska avgå. En av dem är Björn Ljungqvist.

Björn Ljungqvist är andre vice ordförande i barn-och utbildningsnämnden, och säger så här om kritiken mot Rosén:

– En ledare bjuder andra på framgång och får andra att växa. Om det istället handlar om att nyttja sin omgivning som röstboskap eller att man alltid har rätt och att det är en ynnest att du ska få sitta i samma rum som mig, då har något gått väldigt snett i min värld, säger Ljungqvist.

Häromdagen skrev Ljungqvists partikamrat Mika Savolainen en insändare där han föreslog att en ny ledare för Falumoderaterna ska fasas in omgående, och att partiet blivit visionslöst de senaste åren.

– Han har lyft på locket, och jag tänker skit samma, det kommer inte bli bättre. Och då är det lika bra att lyfta på locket med en gång. 

– Det som fick mig att bestämma mig det var när det blev en silence treatment av Mika, en härskarteknik som går ut på att om någon säger något som inte överensstämmer med ledarens åsikt, då isolerar man den personen. Man får det att framstå som att man är en galen hund som man bör hålla avstånd till, säger Björn Ljungqvist.

P4 Dalarna har sökt Mikael Rosén för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".