Bostadsbolaget Nya Byn i Avesta.
Hyresgästföreningen tänker stämma Nya Byn för brott mot förhandlingsordningen och kräva återbetalning för de för höga hyror som tagits ut. Foto: Johan Thorén.

Hyresgästföreningen stämmer Nya Byn

Hyresgästföreningen: Vi har avier på vad hyresgäster betalar och vi har hyreslistor, och de stämmer inte överens
3:39 min

Hyresgästföreningen säger att man har bevis för att bostadsbolaget Nya Byn i Krylbo höjt hyror utan att förhandla först. Det är inte korrekt, säger företagets vd, Christian Kirkman Möller.

Hyresgästföreningen tänker stämma Nya Byn för brott mot förhandlingsordningen och kräva återbetalning för de för höga hyror som tagits ut.

– Vi har avier på vad hyresgäster betalar och vi har hyreslistor, och de stämmer inte överens, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Företagets vd, Christian Kirkman Möller, har ni höjt hyrorna utan att förhandla?

– Nej det har vi inte, säger han.

Hyresgästföreningen har också genomfört en omfattande undersökning i området genom att knacka dörr och prata med hyresgäster. Då har man också sett brister i service och underhåll.

Bland annat finns det för få fungerande tvättstugor. Enligt Hyresgästföreningen kan det vara uppemot 100 hushåll som delar på en tvättstuga. Men enligt Nya Byns VD stämmer inte heller detta, utan enligt honom är det snarare cirka 30 hushåll per tvättstuga.

– Vi ska nu ta en förnyad kontakt med Hyresgästföreningen. Vi vill inte ha bråk, säger Christian Kirkman-Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".