Ny brandbil i Mora, december 2014.
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Deltidsbrandmän missnöjda efter nytt avtal

Camilla Andersson Sparring från organisationen Rör inte våra brandmän: De är upprörda, ledsna och kränkta
2:39 min

Det pyr av missnöje bland landets deltidsbrandmän och i Grängesberg har nästan hela stationen sagt upp sig. Och nu finns oro för folks liv.

– Om inte avtalet blir bättre och deltidsbrandmännen stannar finns en fara för våra liv, menar Camilla Andersson Sparring som grundat Rör inte våra brandmän och som också är Centerpartistisk politiker.

Anledningen till upproret är ett sämre avtal för deltidsbrandmännen. Det nya avtalet innebär borttagen milersättning, förändrad semesterersättning och ett OB-tillägg som bakas in med en generellt sett högre timersättning. Det betyder i slutändan att lönen sänkts med flera tusenlappar.

– De är upprörda, ledsna, kränkta och knäckta. Så det är inte en bra situation just nu, säger Camilla Andersson Sparring som bor i Svärdsjö och är grundare till Rör inte våra deltidsbrandmän.

Det finns fem heltidsstationer i Dalarna: Falun, Borlänge, Ludvika, Mora och Avesta. Alla andra stationer är bemannade av deltidsbrandmän och Camilla Andersson Sparring menar att det är fara för medborgarnas liv om deltidsbrandmännen slutar.

– Ja, det är klart att det blir fara för våra liv om de här 10 000 deltidsbrandmännen i Sverige slutar. Det är de enda de känner att de har kvar, det finns ingen annan möjlighet, säger Camilla Andersson Sparring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".