Bild på personer som köper varor samt bild på skugga över gata i mörker.
Det kommersiella utbudet tillhör de saker som Borlängeborna är nöjdast med. Mindre nöjda är de med hur det känns att vistas utomhus kvällar och nätter. (Bilderna tagna på annan ort.) Foto: Jon Olav Nesvold / NTB / TT och Martina Holmberg / TT

Så tycker Borlängeborna om sin kommun

Borlängebo: Integrationen kan bli bättre
1:00 min

Borlängeborna känner sig mindre trygga än genomsnittet. Nöjdast är man med saker som till exempel kommunikationer och fritidsmöjligheter. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån.

– Jag tycker det är bra att det satsas en hel del på idrott. Något som kanske inte fungerar riktigt lika bra är integrationsfrågorna, säger Borlängebon Marie-Louise.

Hur menar du då?

– Vi har en del problem med bostadsområden där integrationen inte fungerar tillräckligt och det är en del oroligheter.

Trettiotvå procent av Borlängeborna som tillfrågades av SCB hade inte rekommenderat en nära eller bekant att flytta till Borlänge kommun.

– Jag håller inte med dem, jag tycker att det här är på många sätt en bra stad att bo i, säger Marie-Louise.

I jämförelse med andra kommuner i samma storlek så var Borlänges invånare mindre nöjda med sin kommun än genomsnittet. Per Åke God från Borlänge tror det delvis kan handla om problem med brottslighet.

– Det finns väl en historia med bakom det med lite kriminalitet och så, som jag tror har försvunnit en del på senaste. Sen är kulturutbudet lite svagt, säger han.

Annars är du nöjd?

– Ja, jag är nöjd. Jag bor ju kvar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".