Kirunagruvan. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
1 av 4
Järnväg på 1365 metersnivån i LKAB:s Kirunagruva. Foto: Nils Eklund
Grinden intill LKABs Kirunagruva.
2 av 4
Grinden intill LKAB:s Kirunagruva vid skiftbytet klockan 14.00. Foto: Nils Eklund
Kiruna centrum.
3 av 4
Kiruna centrum. Foto: Nils Eklund
Sömnforskaren Arne Lowden vid Stockholms universitets stressforskningsinstitut.
4 av 4
Sömnforskaren Arne Lowden vid Stockholms universitets stressforskningsinstitut. Foto: Nils Eklund

Gruvarbetare klarar vintermörkret

Forskaren: Ledigveckorna kompenserar för ljusbristen
2:04 min

Att jobba skift och få längre sammanhängande ledighet verkar minska risken för att drabbas av hälsoproblem som nedstämdhet och sömnsvårigheter till följd av bristen på dagsljus så här års.

Det här visar en studie från Stockholms universitet där 1 200 gruvarbetare i Kiruna, både ovan och under jord, studerats genom enkäter samtidigt som en del försetts med ljusmätare.

På onsdag är det årets kortaste dag och vi går mot ljusare tider igen. Men det dröjer veckor innan solen återvänder i Kiruna och landets allra nordligaste delar där polarmörkret nu ligger, även om det i praktiken ändå innebär några timmars dunkelt begränsat dagsljus.

Men det verkar alltså som att inte bara latituden går att koppla till ökad risk för sömnsvårigheter, trötthet och depressioner till följd av ljusbristen så här års, vilket tidigare studier pekat på.

Sömn- och ljusforskaren Arne Lowden kan inte slå fast varför de skiftarbetande gruvarbetarna är mindre sårbara för vintermörkret men har en teori om att skiftgångens ledigveckor spelar in.

– Vilket gör att man antagligen kommer ut en hel del. Det verkar som att det finns en kompensationseffekt där. Medan de som jobbar måndag till fredag dagtidsgående får lite mer problem, säger Arne Lowden.

Så typ av arbetsplats kan vara en lika viktig faktor som var du befinner dig i avlånga Sverige?

– Ja, visst och även i södra Sverige finns ju även väldigt ljusfattiga miljöer.

Och forskarnas teorier bekräftas delvis vid grinden utanför LKAB:s Kirunagruva.

– Man är ju extra trött. Man är tröttare än vad man annars är. Man åker ner på morgonen och så kommer man upp då är det mörkt. Och så ska man försöka vara pigg efter jobbet men det är inte så lätt. Man får ju en annan energi av att ha ledigveckor. Men det kostar att ha ledigveckor, alltså man får ju jobba helger och när andra är lediga, resonerar planeraren Linnea Antonsson som inte jobbar skift och som just avslutat en arbetsdag.

Men det kan det vara värt tycker andra.

– Jo, när man får ledigvecka så får man ju ändå suga åt sig lite extra, jag rider så jag brukar rida ute i ljuset när jag har chans. Så mycket ljus som möjligt försöker jag få, säger skiftjobbande Mikaela Mäki, lastbilsförare en dryg kilometer ner i gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".