Lokaler på Trängslets skjutfält i Älvdalen.
Försvarsmakten tar nu tillbaka lokalerna och övningsfältet i Trängslet norr om Älvdalen, efter att Migrationsverket hyrt anläggningen som asylboende under ett år. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Militären tar tillbaka Trängslet för att rusta försvaret

Claes Isoz, överstelöjtnant: Frivilligverksamhet, förbandsövningar, skarpskjutningar
2:08 min

Nya bedömningar om säkerhetsläget ligger bakom att Försvarsmakten behöver använda Trängslet. Man kommer att märka att militära fordon rör sig i närheten, säger överstelöjtnant Claes Isoz.

Det är för att Försvarsmakten behöver använda lokalerna och skjutfältet i Trängslet som Migrationsverket måste flytta sitt asylboende därifrån.

Försvarsmakten behöver använda anläggningen från årsskiftet för att uppfylla sitt uppdrag – utifrån att regeringen bedömt att det säkerhetspolitiska läget i närområdet har försämrats.  

– Jag tror inte att man ska överdriva saker och ting, men det handlar ju faktiskt om att vi ska göra saker som vi inte gjort på länge. Vi ska fokusera på försvaret av Sverige, bygga våra förband, bygga brigadförmåga – vilket är något vi inte gjort på ganska länge. Det gör vi nu, och det går ganska fort.

Redan vecka 2 nästa år, 2017, påbörjar Försvarsmakten viss verksamhet i Trängslet, därefter är det schemalagt varje vecka under våren. 

Hur kommer det att märkas att ni är i Trängslet? 

– Jag tror att man i närheten kommer att märka att militära förband rör sig i området, säger Claes Isoz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".