Skylt utanför en rättegångssal, och en bild från polisernas undersökning i Långshyttan
Foto: P4 Dalarna, Niklas Hagman/TT.
Långshyttemordet

Åklagarna yrkar på mellan två år och livstid

Åklagare Johan Knies: Ett hänsynslöst agerande mot offret
3:40 min

Idag inleddes de sista rättegångsdagarna med slutpläderingar om mordet i Långshyttan. Och åklagarna yrkar på fängelse för alla inblandade.

Åklagare Johan Knies har under sin slutplädering berättat att det är den 21-åriga kvinnans uppgifter som legat till grund för åtalet. Alla misstänkta utom 26-åringen, som utpekats som den som höll i kniven efter att den 62-åriga kvinnan strypts, har sedan bekräftat kvinnans berättelse. 

Åklagaren hävdar att mordet i högsta grad var planerat, överlagt och att motivet var pengar.

– Man har vetat om att kvinnan hade mycket pengar. 

Åklagaren Olle Sohlberg anser att det inte finns några förmildrande omständigheter och yrkar på att alla misstänkta ska dömas till fängelse. 

Detta straff yrkar åklagaren att de misstänka ska dömas till: 

  • 26-årige mannen: livstids fängelse för mord. Han har pekats ut som den som knivhögg offret och har enligt åklagaren visat särskild hänsynslöshet.
  • 45-årige mannen: 14 års fängelse för mord.
  • Övriga mordåtalade: 18 års fängelse för mord. (21-åriga kvinnan bör dock få straffrabatt för att hon var bara 20 år då mordet begicks.)
  • 30-åriga kvinnan och 21-åriga kvinnan: 10 års fängelse för medhjälp till mord.
  • Övriga tre: 2 års fängelse för underlåtenhet att avslöja mord. 

Åklagarsidan vill dock att alla misstänkta ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan domen faller. En liten rättspsykiatrisk undersökning har visat att flera av de mordåtalade kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället. 

För några av de åtalade har åklagarna även ett andrahandsyrkande. 45-åringen och 46-åringen som i första hand åtalas för mord, åtalas i andra hand för medhjälp till mord. 22-åringen och 30-åringen som i första hand åtalas för medhjälp  till mord åtalas i andra hand för underlåtenhet att avslöja mord.

Relaterat

Mer om Långshyttemordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".