Bilprovningen i Borlänge.
Foto: Lina Hård

Antalet underkända bilar ökar i Dalarna

Transportstyrelsen: Det är naturligtvis inte bra
0:56 min

Antalet underkända bilar vid besiktning ökar i Dalarna. Mellan 2014 och 2015 ökade andelen personbilar med krav på efterkontroll med drygt 4000 fordon.

– Det är naturligtvis inte bra om vi ser en ökning. Vår förhoppning är naturligtvis att andelen underkända fordon ska minska stadigt i landet. Men den här ökningen vi ser är ändå såpass marginell att det inte finns någon anledning till någon större oro, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Under 2015 genomfördes totalt 140 853 kontrollbesiktningar av personbilar i länet. Att en personbil ska kontrollbesiktigas med jämna mellanrum är reglerat i lag sedan 1965. Fel på parkeringsbromsen, spindelleden och styrleden är bland de vanligaste felen. Men det allra vanligaste felet är ett av de enklaste att åtgärda.

– Det handlar om belysningen på bilar. Det överlägset vanligaste felet är parkeringsljuset. De flesta bilar kan man själv enkelt byta lampor på så det krävs alltså ganska lite för att åtgärda såna fel, berättar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".