advokat Carl-Oskar Morgården
Advokat Carl-Oskar Morgården företräder den 24-årige mordmisstänkte mannen. Foto: P4 Dalarna
Långshyttemordet

Advokat: Ta hänsyn till de misstänktas livssituation

Advokat Carl-Oskar Morgården: Det har förekommit allvarliga missbruksproblem
0:40 min

Åklagarsidan har yrkat på mellan två år och livstidsfängelse för de misstänkta i Långshyttemordet. Men en av försvarsadvokaterna menar att att tingsrätten borde ta hänsyn till de misstänktas livssituation.

Av de elva personer som står åtalade för inblandning så är det sex stycken som åtalas för själva mordet. Och åklagaren yrkar på fängelsestraff för alla elva:

  • 26-årige mannen: livstids fängelse för mord. Han har pekats ut som den som knivhögg offret och har enligt åklagaren visat särskild hänsynslöshet.
  • 45-årige mannen: 14 års fängelse för mord.
  • Övriga mordåtalade: 18 års fängelse för mord. (21-åriga kvinnan bör dock få straffrabatt för att hon var bara 20 år då mordet begicks.)
  • 30-åriga kvinnan och 21-åriga kvinnan: 10 års fängelse för medhjälp till mord.
  • Övriga tre: 2 års fängelse för underlåtenhet att avslöja mord. 

Men en av försvarsadvokaterna, Carl-Oskar Morgården som företräder den 24-årige mordmisstänkte mannen, menar att tingsrätten måste ta hänsyn till vilken livssituation de inblandade befann sig i vid tiden då mordet begicks.

– Flera av dem har lidit av psykiska problem, det har förekommit allvarliga missbruksproblem och man har saknat sysselsättning, inkomst och bostad, säger Morgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".