Pluto, Musee Pigg, Piff och Puff är alla Kalle Ankas vänner.
Pluto, Musee Pigg, Piff och Puff är alla Kalle Ankas vänner. Foto: Pressbild SVT.

När Kalle sätts på ringer man inte 112

Daniel Lundin, SOS Alarm: Inte i behov av oss
1:29 min

Antal inkommande samtal till SOS Alarm minskar rejält på julafton mellan klockan 15:00 och 16:00. Varför? Kalle Anka-effekten, säger Daniel Lundin på SOS Alarm.

Vad gör du mellan klockan tre och fyra på julafton? Många svarar nog att de ser på Kalle Anka då. Andra kanske tar sig en vilostund och sträcker ut sig på soffan. Och att vi tar det lugnt just den där timmen märks i olycksstatistiken.

Historiskt sett minskar antalet 112-samtal rejält mellan just klockan tre och fyra på julafton. Förra året minskade samtalen med 16 procent jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter, och även i år väntar en kraftig nedgång.

– Vi har kallat det för Kalle Anka-effekten där vi märkt av att just timme 15 så är det en sänkning av inkommande telefonsamtal, säger Daniel Lundin, på pressjouren på SOS Alarm.

Vad beror det på?

– Det man tror är att folk sätter sig tillsammans och man umgås och tittar på Kalle Anka, och det gör att man inte är i behov av att kontakta oss.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".