Björnarnas framtid bestäms

I dag ska en rovviltsgrupp som bland annat består av representanter för polisen, jägarna och länsstyrelsen träffas för att besluta om dom påflugna björnarna i Övertänger ska avlivas eller inte. Försöken att skrämma bort björnarna har inte hjälpt.
Kvälls- och nattetid har björnarna kommit fram för att kalasa på det de kan hitta på gårdarna i byn Övertänger. - De har vält soptunnar, rivit sönder ensilagebalar och en biodlare har fått besök. Och folk tycker att det är otrevligt, säger Roland Axelsson, som är ansvarig inom polisen för rovviltsfrågor. Fler gånger har jägare försökt skrämma bort björnarna. Och trots avvisningsförsök, det vill säga man har försökt att skrämma dem, så bryr sig inte björnarna, dom har stannat kvar. År 2000 avvisades björnar vid 22 tillfällen i länet. Alla försök lyckades utom i Hansjöbyn i Orsa, där en hona med två fjolårsungar fick avlivas. Året efter ökade antalet avvisningar till 42. Precis som året innan misslyckades en, och en en björn fick avlivas i Grycksbo. Hittills i år har en björn fått skjutas i Sörsjön, och nu verkar det alltså vara dags igen. I området kring Övertänger kan det bli aktuellt att skjuta upp till fyra-fem björnar. - Jag hoppas att vi inte behöver skjuta alla björnar. Det är svårt att veta vilka man ska skjuta, men någonting måste ske. Folk är rädda och de har rätt till sin hemfrid, säger Roland Axelsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".