Muslimsk kultur diskuterades

Vid ett seminarium i Borlänge igår diskuterades skillnader mellan den svenska och den muslimska kulturen. Seminariet arrangerades av Svenska kyrkan och handlade bland annat om vad som händer när muslimska värderingar möter den svenska jämställdheten.
Vad händer när muslimska värderingar möter den svenska jämställdheten? Vad är muslimska värderingar till skillnad från traditionella värderingar från muslimska länder? Dessa frågeställningar belystes på ett seminarium som svenska kyrkan i Borlänge höll i går. Yllka Nuhiu från Säter går på Hagagymansiet i Borlänge och hon var en av de som talade om invandrarflickors situation: - Många tjejer har det väldigt svårt och är hårt hållna, förtryckta, av sin pappa, sina bröder eller sina släktingar. Men det är en del av bilden. Det är inte alla som har det så. Det är inte självklart att alla invandrarflickor är förtryckta, säger Yllka Nuhiu. Hon tror att mycket beror på att fäderna håller kvar det gamla tänkandet: - De vill inte tänka i andra banor för det ger dem mer makt att styra kvinnan. Efter mordet på Fadime Shahindal har det förts mycket diskussioner om invandrarflickors situation. Och Yllka Nuhiu säger att hon känner till flickor i Borlänge som har problem som liknar de som Fadime hade. - Det är inget jag jobbar med aktivt, men jag vet att det finns sådana fall, säger Yllka Nuhiu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".