En pixlad bild av två av de åtalade
Två av de åtalade under den avslutade rättegången vid Falu tingsrätt. Foto: Henrik Hansson/TT.
Långshyttemordet

Fyra skyldiga till mordet i Långshyttan

Lagman Lars-Erik Bergström: Det blir en dom på samtliga elva efter att de fått rättspsykiatriska undersökningarna
1:03 min

Falu tingsrätt meddelar att flera personer är skyldiga till mord och medhjälp till mord på en 62-årig kvinna i Långshyttan i somras.

Tingsrätten meddelar att man har funnit övertygande bevisning om att tre män och en kvinna gjort sig skyldiga till mordet på en 62-årig kvinna i Långshyttan i somras, samt att två män gjort sig skyldiga till medhjälp till mord.

– Vi har kommit fram till att de är skyldiga. Problemet kan vara att om de skulle ha gjort det här under inflytande av en allvarlig psykisk störning så får man inte döma dem till fängelse utan då brukar det bli rättspsykiatrisk vård och det är det vi måste utröna, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt.

För att kunna bestämma påföljd för de här sex personerna så har tingsrätten alltså beslutat att de ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Två av de kvinnor som suttit häktade för medhjälp till mord har tillsvidare försatts på fri fot i väntan på en dom.

– Det enda det betyder är att det inte finns skäl att hålla dem häktade men man kan inte dra någon slutsats om deras skuld, säger Lars-Erik Bergström.

Nu ska de rättspsykiatriska utredningarna göras på de sex som är fortsatt häktade. Huvudförhandlingen beräknas sen fortsätta den tredje februari och efter det blir det en gemensam dom mot samtliga tilltalade.

Relaterat

Mer om Långshyttemordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".