Donald Trump samt twitterägg
"Trumpifiering" och "Äggkonto" är två nyord i listan. Foto: John Minchillo/AP Photo, Twitter.

Brukar du ha fomo?

Språkrådet: Orden säger något om vår tid
1:33 min

Ghosta, filterbubbla och fomo. Det är några av de ord vi börjat använda under året. I dag har Språkrådet och Språktidningen presenterat årets lista.

Ghosta, fomo, trumpifiering och gigekonomi är några av de ord som börjat användas i år. Andra ord på listan säger något om tidsandan så som filterbubbla, proteinskifte och Dylanman. 

Att ghosta någon innebär att man ignorerar någon på internet, att sluta dejta eller dumpa någon genom att helt enkelt sluta ge ifrån sig livstecken.

– I dag blir det kanske väldigt tydligt eftersom man ofta är så nåbar genom sin mobiltelefon eller via sociala medier och allting sånt där, säger Anders Svensson som är redaktör för Språkrådets nyordslista.

Fomo betyder att vara väldigt orolig för att missa nåt kul, men fler ord som hämtats från nätets värld.

– Vi har ett ord som filterbubbla, som handlar om hur vi får en skräddarsydd personlig tillvaro på nätet där man kanske inte alltid möter åsikter eller uppfattningar som går emot ens egna. Så det är ju ord som säger mycket om tiden vi lever i. 

För att ord ska komma med på listan ska de ha används mycket, till exempel i radio och tidningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".