Många skidåkare i skogen.
1 av 2
Alla skidåkare, oavsett kön, kommer även i fortsättningen att starta samtidigt i Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/TT
Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, med ett par skidor.
2 av 2
Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, vallar skidorna innan han tar ännu en tur i spåren vid Orsa Grönklitt Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Fortsatt gemensam start för alla i Vasaloppet

Sportchef Tommy Höglund: Vi har haft en bra dialog med elittjejerna
2:08 min

Även nästa år blir det gemensam start för herrar och damer i Vasaloppet. Men organisationen skärper kontrollen av att ingen skidåkare hindrar någon annan.

Vasaloppet har övervägt att införa separata starter för könen, eftersom det finns en herrklass och en damklass i tävlingen. Efter tävlingarna förra året kom också kritik för att herråkare inte respekterade att en del av upploppet var vikt åt dameliten.

Men efter att ha samrått med flera av elitdamåkarna har Vasaloppet ändå beslutat att fortsätta med gemensam start klockan 8 i Berga by första söndagen i mars.

– Vi har haft en bra dialog med elitjejerna och de vill vara en del av det stora Vasaloppet, de vill starta tillsammans. De får en egen fålla i startledet däremot, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Dock tydliggör Vasaloppet regeln som säger att tävlande inte får hindra varandra under loppet.

– Där kommer vi att vara extra uppmärksamma. Vi kommer också att sätta in extra personal som bevakar att den regeln följs, framför allt på upploppet, säger Tommy Höglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".