Ett lägenhetshus med balkonger.
Foto: Anders Wiklund/TT

Professor: Utländska män diskrimineras på bostadsmarknaden

Professor Mats Hammarstedt: Fick söka 2,5 gånger så många som en svensk man
3:37 min

Det råder både könsdiskriminering och diskriminering utifrån etnicitet på bostadsmarknaden. Det visar rapporten "Effekten av att heta Mohammed" som två forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö gjorde för några år sen.

– Man finner diskriminering mot personer med utländska namn, och vi såg också att kvinnor hade lättare att få bostad, säger Mats Hammarstedt, professor i företagsekonomi.

I undersökningen (länk till pdf) skickade man ut 1 500 fiktiva ansökningar om bostad till privata bostadsbolag. Det var tre olika personer i de här ansökningarna. En kvinna med svenskt namn, en man med svenskt namn och en man med utländskt namn.

– En man med ett utomeuropeiskklingande namn fick söka 2,5 gånger så många lägenheter som en man med ett svenskt namn för att få lika många svar och bli erbjuden en lägenhet, säger Mats Hammarstedt och fortsätter:

– Och så ser man att en svenskt man får söka ungefär 1,2 gånger så många lägenheter som en kvinna med svenskt namn.

Vad får det för konsekvenser?

– Dels för den egna personen. Men sen vet man att boendet är kopplat till möjligheten att lyckas på arbetsmarknaden och barnens möjligheter i skolan många gånger. Så det är omfattande konsekvenser av att olika personer inte har samma möjligheter att få bostäder, säger Mats Hammarstedt.

Undersökningen som Mats Hammarstedt var med och gjorde är tio år gammal, men han säger att nya undersökningar fått samma resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".