De olympiska ringarna och en av hoppbackarna på Lugnet i Falun.
1 av 2
Foto: Maja Suslin/TT/Sveriges Radio
Faluns socialdemokratiske kommunalråd Jonny Gahnshag.
2 av 2
Faluns socialdemokratiske kommunalråd Jonny Gahnshag. Foto: Martin Eriksson/Sveriges Radio

Falun tar ett steg närmare OS 2026

Kommunalråd Jonny Gahnshag (S): Falun har de bästa anläggningarna i Sverige för att arrangera nordiska grenar
3:13 min

Just nu utreder Stockholms stad möjligheterna om att ansöka om vinter-OS 2026. Om det blir så tyder mycket på att flera tävlingar kan komma att arrangeras i Falun.

Det är Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté som tittar på att söka vinter-OS. Och för att kunna arrangera ett OS har man tittat på att ha vissa grenar i Falun och Åre.

– Dels för att Falun har de bästa anläggningarna i Sverige för att arrangera längdåkning, nordisk kombination och backhoppning, det är det starkaste skälet. Men sen naturligtvis att för våran egen del utnyttja anläggningar som står klara här, säger Jonny Gahnshag (S), kommunalråd i Falun.

Han poängterar dock:

– Vi har inte aktivt sökt det här utan det drivs av Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté.

Jonny Gahnshag berättar att representanter från Stockholms stad varit i Falun i somras för att höra om Falu kommuns inställning och möjligheter.

– Efter det blev vi nerbjudna i november för att ta del av deras preliminära rapport där de föreslår att nordisk kombination och backhoppning ska gå i Falun. Mer än så här vet vi inte utan nu ligger bollen hos Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté, säger Jonny Gahnshag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".