Enligt länsstyrelsens beslut ska hela reviret kring Orsen bort.
1 av 2
Enligt länsstyrelsens beslut ska hela reviret kring Orsen bort. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Per Mällström tycker att vargförvaltningen inte fungerar.
2 av 2
Per Mällström tycker att vargförvaltningen inte fungerar. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

Efter många turer - nu drar vargjakten igång

Jägaren Pär Mällström: Vi kommer ingen vart i det här och folk är frustrerade
2:08 min

På måndag börjar vargjakten där sex vargar i Dalarna ska fällas. Hela Orsenreviret i Gagnefs och Ludvikas kommuner ska bort. Men det är bara ett av länets tolv revir och jägare är kritiska till att inte fler vargar får fällas.

Jägaren Per Mellström tycker inte att länsstyrelsens beslut om licensjakt på sex vargar är tillräckligt. Under jakt i Björnåsreviret har han stått öga mot öga med vargen tillsammans med sin hund.

Men trots ett växande problem med skadade hundar blir vargarna i Björnåsreviret kvar. I reviret, som sträcker sig från Linghed och Svärdsjö i Dalarna, till en bit in i nordvästra Gästrikland och södra Hälsingland, finns nämligen en värdefull vargtik som måste bevaras.

– Dalarnas län är ett län som har många genetiskt viktiga vargrevir, och det har ju med den här gynnsamma bevarandestatusen att göra. Det säger Jonas Bergman, som är chef för viltfunktionen på Länsstyrelsen i Dalarna.

Och för att undvika vargstammens inavel har man därför i stället beslutat att fälla vargarna kring Orsen i Gagnef.

Men precis som under tidigare år har länsstyrelsens beslut om licensjakt överklagats och i sista instans har det varit upp till domstolarna att avgöra vargarnas framtid. Efter många turer meddelade Kammarrätten i Sundsvall i fredags att slutligen godkänna Länsstyrelsens beslut, som noga avvägts gemtemot de direktiv som finns på Eu-nivå.

Per Mällström tycker att det går alldeles för långsamt.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt. Vi kommer ingen vart i det här i det här. Folk är frustrerade, det fungerar inte. Hade det varit en annan fråga en vargen hade det varit stor medial uppmärksamhet på det här problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".