Sedlar och en staty av Carl Larsson.
Foto: Jessica Gow/TT/Maria Krums Vabins/Sveriges Radio Dalarna

Sundbornssvindlaren överklagar - vill ha sänkt straff

Nu överklagar den 66-årige man som fälldes för att ha förskingrat miljonbelopp från bland annat föreningen som driver Carl Larsson-gården sin dom till Svea hovrätt. Han vill ha straffet sänkt från 3,5 år till 2 år i fängelse.

Mannen hade förskingrat mer än 8 miljoner kronor från flera av de föreningar och företag i Sundborn och Falun som han skötte räkenskaperna för. Värst drabbades släktföreningen som driver Carl Larsson-gården.

I Falu tingsrätt förklarade mannen att han drivits av att få in pengar till handel med optioner. I december dömdes han för nio fall av trolöshet mot huvudman, varav fem av fallen bedömdes som grova brott.

Tingsrätten dömde ut ett fängelsestraff på 3,5 år, men det vill mannen nu att hovrätten sänker till två år.

I överklagan skriver mannens försvarsadvokat att mannens brottslighet främst har drabbat juridiska personer, inte privatpersoner. Han anser att straffvärdet inte är så högt som tingsrätten har bedömt.

Dessutom vill den dömde släppas ut ur häktet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".