Till vänster Socialdemokraternas symmbol, till höger skylt med texten Region Dalarna.
Socialdemokraterna i Dalarna har inte längre förtroende för Region Dalarnas ledning. Foto: Pontus Lundahl / TT och Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

S i Dalarna: Byt Region Dalarnas ledning

Peter Hultqvist (S): Det som krävs är en nystart
3:31 min

Socialdemokraterna i Dalarna vill att Region Dalarnas ledning byts ut. De har inte längre förtroende för regiondirektören Tiina Ohlsson.

Efter den senaste tidens händelser, som ledningen fått hård kritik för, anser Socialdemokraterna i Dalarna att Region Dalarna behöver en nystart och en ny ledning. 

Bland annat har regiondirektör Tiina Ohlsson kritiserats för att hon köpt in medieträning för 312 500 kronor efter intern kritik. 

– Jag personligen tycker att det var dåligt omdöme. Jag tror att de fått ut väldigt lite för pengarna, säger Peter Hultqvist, försvarsminister i Sverige tillika ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna.

– Hela bredden av det som hänt skapar en sådan stämpel av ett negativt slag så vår bedömning är att Region Dalarna inte kan fungera effektivt som ett organ som länets utveckling, säger Peter Hultqvist.

Vid sitt möte i går, 28 december, beslöt verkställande utskottet för Socialdemokraterna i Dalarna att de ser så här på situationen: 

1. Region Dalarnas revision ges i uppdrag att i en rapport värdera händelseförlopp och förslag inför framtiden i syfte att undvika liknande situationer.

2. Region Dalarnas regiondirektör Tiina Ohlsson omfattas inte längre av det förtroende som det krävs för att leda verksamheten.

3. Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson kommer som planerats sedan en tid tillbaka att lämna sin post som ordförande i Region Dalarna under den första delen av 2017. En ny ordförande kommer att utses.

Tidigare har även Moderaterna antytt att ledningen för Region Dalarna bör bytas ut

P4 Dalarna har sökt men ännu inte nått Tiina Ohlsson för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".