Ett av husen på Verkstadsvägen i Haraldsbo.
1 av 2
Först 2018 kommer samtilga hus ha radonsanerats av Kopparstaden. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio
Aishe Ahmedi står i dörren till sitt hem på Verkstadsvägen i Haraldsbo.
2 av 2
Aishe Ahmedi börjar bli orolig för sina barns hälsa. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio

Kopparstaden dröjer med att åtgärda radonhus

Kopparstadens hyresgäst: Jag är rädd att barnen drabbas
2:31 min

Under tio år har flera av Kopparstadens hyresgäster levt i lägenheter med radonvärden långt över den tillåtna gränsen. Trots det kommer det dröja fram till 2018 innan samtliga hus sanerats.

Efter en mätning som Faluns bostadsbolag Kopparstaden påbörjade vintern 2007-2008 upptäcktes en radonhalt fyra gånger högre än gränsvärdet i flera lägenheter på Verkstadsvägen i Haraldsbo, Falun. Sex byggnader visade sig vara drabbade.

Sedan dess har tre lägenhetshus åtgärdas med nya ventilationssystem. Men tre återstår och det sista väntas vara klart först 2018.

Boverket, Strålsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten är alla överrens om att tio år inte är en rimlig tid för en radonsanering. Vilket Kenneth Ahlström, driftchef på Kopparstaden, slår ifrån sig.

– Jag tycker inte att det är så dåligt. Det är ju lätt att sitta på läktaren och säga: "Det här borde ni ha löst på ett år". Men det kostar 50 miljoner att göra det här området, det kräver väldiga resurser och man måste vara säker på att man gör rätt.

Har Kopparstaden tagit det här på allvar?

– Ja det tycker jag. Vi har jobbat kontinuerligt med det här i många år och gjort ett antal mätningar, ett antal åtgärder och investerat 275 tusen kronor i varje lägenhet för att åtgärda problemet. Så jag tycker verkligen vi har gjort det.

Bland de boende är stämningen uppgiven. Aishe Ahmedi har bott i ett av de drabbade husen i 15 år, och hon börjar bli orolig för sina barns hälsa.

– Jag har fem barn, jag är rädd för barnen, säger hon.

För ansvariga politiker kom det som en överraskning att det är så höga radonvärden i husen. Dan Westerberg (C), ordförande i miljönämnden i Falun, säger att han litar på att Kopparstaden kommer att sanera enligt plan men att de ändå ska skärpa tillsynen.

– Vi kommer att ta upp ärendet och vi vill ha en rapport, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".