Ulf Berg (M) och Christer Carlsson (M)
Oppositionsråden Christer Carlsson (M) (t.h.) och Ulf Berg (M) driver frågan om att inrätta en extern visselblåsartjänst hos landstinget i Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen.

Ny visselblåsarlag möter kritik

Oppositionsrådet: Lagen är otydlig
2:21 min

Den första januari började en ny lag gälla som ska underlätta för anställda att våga larma om missförhållanden på sin arbetsplats. Men det finns kritik mot att lagen endast gäller om visselblåsaren slår larm om grövre brottslighet.

Syftet med lagen är att en visselblåsare som rapporterar om allvarliga missförhållanden ska kunna få skadestånd om han eller hon drabbats av repressalier från arbetsgivaren efter att exempelvis ha läckt information.

Men Christer Carlsson (M), oppositionsråd i landstinget Dalarna, är en av dem som är kritisk mot att den nya lagen bara gäller vid larm om grövre brottslighet.

– Den här lagen är lite otydlig, det står att lagen ska handla om brott som kan leda till fängelsestraff. Det kan ju vara svårt för anställda att veta vad för sorts brott som leder till fängelse. Då kanske man blir lite mer återhållsam, säger han.

I Norge instiftades en nästan identisk lag 2007 som enligt vissa experter fått en positiv effekt. Till exempel genom fler diskussioner och ökad medvetenhet om skyddet för arbetstagaren.

En som inte varit rädd för att blåsa i visselpipan är den nu pensionerade falubon Bengt Holmquist som tidigare slagit larm om oegentligheter på arbetsplatser. Han menar att mediernas roll är väldigt viktig när det gäller visselblåsare, eftersom missförhållanden enligt honom måste komma till allmänhetens kännedom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".