En varg
Beslutet idag i Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande och innebär att de lägre instanserna förvaltningsrätten och kammarrätten gjorde fel när de stoppade årets licensjakt i Värmland som länsstyrelsen beslutade om. Foto: ERIK YNGVESSON.

Naturskyddsföreningen beklagar beslut om licensjakt på varg

Naturskyddsföreningen: Men bra att det finns ett avgörande
1:50 min

Naturskyddsföreningen beklagar beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen som ger klartecken till licensjakt på varg. Enligt beslutet var det fel att stoppa jakten tidigare i år.

– Vi beklagar beslutet som slår fast att det var möjligt att tillåta licensjakt under 2016 och som också innebär att det blir licensjakt under 2017. Samtidigt så tycker vi i grunden att det är bra att det nu finns ett avgörande om hur lagstiftningen ska tolkas och vi respekterar utslaget, säger Johanna Sandahl som är ordförande i Naturskyddsföreningen.

Beslutet idag i Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande och innebär att de lägre instanserna förvaltningsrätten och kammarrätten gjorde fel när de stoppade årets licensjakt i Värmland som länsstyrelsen beslutade om.

– Det känns bra naturligtvis. Det är en stor lättnad. Man fattar ett beslut som vi själva lagt ned mycket arbete på och naturligtvis själva bedömde var i enlighet med lagstiftningen så det känns väldigt bra att få det bekräftat av högsta instans, säger Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Högsta förvaltningsdomstolen ger också klartecken till den licensjakt på sammanlagt 24 vargar som drar igång på måndag i fyra län; Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro.

– Det är positivt att Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att man faktiskt kan jaga varg i Sverige och att förvaltningen på allvar kommer i gång. Sedan tycker vi givetvis att tilldelningen i år är för låga, länsstyrelserna har haft ett visst dilemma med de domar som föll förra året, säger Gunnar Glöersen som är rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Men Torbjörn Nilsson som är ordförande på Svenska Rovdjursföreningen är kritisk och menar att dagens beslut är ett bakslag för naturvården.

– Det är ju inte i första hand för vår organisation, men det är för vargfrågan överhuvudtaget, och för naturvården i Sverige och EU, vilka krav man ställer på en art. Hur livskraftig en art ska vara för att man ska hålla på och jaga den och hålla nere den på en så låg populationsstorlek, så det är ett bakslag för hela naturvården, tänker jag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".