En person i vita jaktkläder går i en snöig skog med ett gevär över axeln.
Så här snöigt är det inte än i Orsenreviret i Gagnefs kommun, där sex vargar får skjutas. Jaktstarten kan därför komma att skjutas upp. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ingen vargjakt i dag

Christer Gruhs, Jägareförbundet: De flesta jägare känner nog en liten missräkning inombords
2:27 min

Brist på spårsnö gör att inte blir någon start för licensjakten på sex vargar i Dalarna i dag, måndag. Nu siktar jägarna på start i mitten av veckan men avvaktar vädret dag för dag.

Ett 50-tal jägare är redo att gå ut och jaga varg i Orsenreviret i Gagnef, men de tvingas vänta lite till. Jaktstarten, som Högsta förvaltningsdomstolen i fredags gav klartecken till, skjuts upp tills det kommer mer snö.

Beslutet togs av jaktledningen i Dalarna på söndagskvällen.

– Om SMHI:s prognoser stämmer, så kan det möjligen bli jaktstart i morgon, tisdag. Men mer sannolikt på onsdag och ännu mer sannolikt senare i veckan, säger Christer Gruhs, informatör på Jägareförbundet i Dalarna.

– Det måste finnas tillräckligt med snö för att kunna spåra vargen, minst 2--3 centimeter. Vi får ta en dag i taget. 

Är snö ett krav för vargjakt? 

– Inte ett fullständigt krav, men eftersom det är viktigt att vargjakten går till på ett bra sätt, så är snö i princip en förutsättning.

När jakten väl börjar pågår den till den 15 februari. Sammanlagt 24 vargar får skjutas i Dalarna och Gävleborgs, Värmlands och Örebro län – 6 i varje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".