Ny skatt kan göra spelkonsoler dyrare - oroar branschen

2:14 min

Enligt ett förslag i regeringens budgetproposition införs i år en kemikalieskatt på bland annat tvättmaskiner, datorer och spelkonsoler.

På spelföretaget Tension driver spelutvecklingsutbildning i Falun, ser man flera risker med den nya skatten.

- Vi ligger ganska tätt med elektronikhandeln och jag tror det kommer slå ut många i den branchen framförallt. Och sedan så kommer ju spelbranchen till viss del påverkas eftersom vi är beroende av hårdvarorna, säger Jon Bylund på Tension.

Tanken med kemikalieskatten är att minska förekomsten av skadliga kemikalier i hemmen, till exempel flamskyddsmedel. Skatten innebär att en dator kan bli upp till 800 kronor dyrare, och priset på en spelkonsol omkring 400 kronor mer än idag.

Johan Westlund, Rättssakkunnig Finansdepartementet som varit med och tagit fram den här skatten säger att den främst är till för att skydda barn och ungas hälsa,

– Om man ser på allmänna regelverk, som till exempel produktsäkerhetslagen, så går ju den ut på akuta hälsorisker mer än exponering för ämnen över längre tid. Det finns ett ökat behov av styrning i de här fallen, och speciellt när det gäller att styra bort från grupper av ämnen som är farliga, säger han. 

Terese Jacobson, chef för miljöavgiftsavdelningen på Naturskyddsföreningen och Ekotoxikolog, menar att kemikalieskatten kan vara ett steg mot en giftfri miljö.

– Vi har en väldigt stor uppgift framför oss om vi ska nå fram till det vi alla kommit överens om, en giftfri miljö. Och nu när det går så långsamt så måste vi hitta en annan väg att gå och då tycker vi att det här är ett bra steg, säger hon.