Rune Gustafsson.
Rune Gustafsson, mental tränare för bland annat Stina Nilsson och Jenny Rissveds. Foto: Emma Hjortman

Toppcoachens taktik för att klara oxveckorna: Delmål och belöning

2:48 min

Mörker, kyla och inte en extra röd dag i sikte förrän i april, de så kallade oxveckorna är här. Rune Gustafsson, mental coach, tipsar om hur man håller gnistan uppe.

– Vi behöver tillfredsställa vårt belöningssystem. Det ger oss motivation att fortsätta, säger den mentala coachen Rune Gustafsson som stöttat både Jenny Rissveds och Stina Nilsson under hennes prestationer i Tour De Ski.

Enligt honom är delmål och belöning viktiga faktorer för att orka kämpa vidare, både för idrottsprestationer och i vardagen.

– "Yes, grattis, nu har du klarat den här veckan på ett alldeles fantastiskt bra sätt!". Ta vecka för vecka och njut av det du klarat av.

Han jämför också oxveckorna med den slutliga etappen som Stina Nilsson hade framför sig i Tour De Ski.

– Om Stina hade stått längst ner i backen och tänkt "oj, ska jag ända dit upp, det blir smärtsamt jobbigt", då hade vi nog inte sett det enorma resultat hon gjorde i söndags, säger Rune Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista