De dumpade oljetunnorna i Österdalälven som legat där sen 90-talet.
1 av 3
Man kan peta hål på tunnorna med fingret, så dåligt skick är de i, säger Åke Sjöberg på Leksands kommun. Bilden visar tunnor som bärgats. Foto: Lars Grehn
En bild på platsen där tunnorna dumpades, insjöbron går över platsen.
2 av 3
Här på botten under Insjöbron har flera tunnor innehållande spill- och hydraulolja hittats och bärgats. Foto: Simon Gudmundsson
Åke Sjöberg visar en bild på dumpade sitt kontor i Leksand kommunhus.
3 av 3
Åke Sjöberg på Leksands kommun menar att dumpningen är en skandal. Foto: Simon Gudmundsson

8 000 liter miljöfarlig olja dumpad i Österdalälven

2:43 min

Ett 50-tal tunnor innehållande miljöfarlig olja har dumpats i Österdalälven i Insjön, långt fler än vad man tidigare trott. En del av oljan befaras ha läckt ut i älven och dumpningen har polisanmälts.

Under en älvstädningskampanj i augusti förra året hittades flera oljetunnor dumpade i Österdalälven. Först trodde man att det rörde sig om ett 15-tal tunnor, men nu har det visat sig att det finns ytterligare omkring 40 stycken. Tillsammans innehöll de dumpade tunnorna omkring 8000 liter miljöfarlig olja, varav ungefär 2 000 liter befaras ha läckt ut i älven.

– Vi hoppas att de inte innehåller så många andra kemikalier, det vet vi inte riktigt än, säger samhällsutvecklingschefen på Leksands kommun Åke Sjöberg

Hur farlig kan man säga att oljan är?

– Det är inte jättetoxiskt, inte akut giftigt. Men olja är definitivt inget man vill ha in i vattnet. Det kan ju påverka fisk och växtligheten i älven. Vi har ju förstås anmält det här till polisen för att utreda eventuellt miljöbrott, om det är preskriberat eller pågående.

Bärgningen har hittills kostat kommunen 800 000 kronor och väntas bli ännu dyrare. Någon ansvarig för dumpningen har inte hittats.

Jonas Henriksson, oljeskadeexpert på Svenska Miljöinstitutet, säger att han inte blir förvånad längre.

– Men det är väldigt olyckligt att det är spillolja och hydraulolja för det är de giftigaste oljorna vi har. Helt klart är att det finns många kemikalier och ämnen i den här oljan som inte kommer brytas ner, de kommer finnas i miljön för alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista