Vansbro stoppar dubbla bidrag till nyanlända

3:06 min

Vansbro kommun är troligen först ut i landet med att stoppa dubbla bidrag till nyanlända. Bidrag som oftast rör boende och mat.

Istället kommer nyanlända i kommunen få ett slags lån som de får betala tillbaka när de fått det bidrag de ska ha från andra myndigheter.

– Vi gör det här för att alla ska behandlas lika och det är viktigt att hushålla med kommunens pengar, säger Alireza Akhondi som är integrationschef i Vansbro.

När en person som fått uppehållstillstånd i Sverige placeras i en kommun, till exempel i Vansbro, så dröjer det ett tag innan den personen får ersättning från till exempel Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, förklarar Alireza Akhondi. Så för att klara sig så kan personen behöva söka bidrag hos kommunen under tiden för till exempel boende och mat. När pengarna väl sen kommer från till exempel Arbetsförmedlingen så har personen fått dubbla bidrag för samma sak, säger Alireza Akhondi. Och därför kommer Vansbro kommun nu börja kräva tillbaka bidraget dom som betalat ut.

Alireza Akhondi berättar att han fått flera samtal från andra kommuner runt om i Sverige nu som är nyfikna på det som man kommer göra i Vansbro och han uppmanar fler kommuner att ta efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista