Nazisten Pär Sjören, Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg på 1 maj i Borlänge, samt socialdemokraten Lars Göran Johansson.
Nazisten Pär Sjören, Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg på 1 maj i Borlänge, samt socialdemokraten Lars Göran Johansson. Foto: Privat/Sveriges Radio/Falu kommun

Brottsmisstänkt nazist ansvarar för 1 maj-demonstration i Falun

4:56 min

Den brottsmisstänkte nazisten Pär Sjögren från Borlänge har ansökt om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstration i Falun. Något som upprör socialdemokraten Lars Göran Johansson.

Här finns en sammanställning av Pär Sjögrens tidigare brottslighet.

I lagen står det att en person som är ansvarig för en demonstration ska ansvara för att det råder god ordning vid sammankomsten. Att nazisten Pär Sjögren, som har åtalats för brott mot knivlagen, står som juridisk person för demonstrationen tycker därför Lars Göran Johansson, ansvarig för Socialdemokraternas första maj-kommitté, är mycket problematiskt. 

– Det är lite märkligt att man sätter en sådan person som ska ansvara för säkerhet och ordning och efterföljande av lagen. Polisen borde fundera både en och två gånger innan man beviljar tillstånd, säger han.

Pär Sjögren, som tidigare är dömd för annan brottslighet, har dock svårt att förstå kritiken mot att han som brottsmisstänkt ska ansvara för den nazistiska organisationens demonstration.

– Man är oskyldig tills dess att något annat har bevisats. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill inte att vi ska demonstrera över huvud taget och det är halmstrån han griper efter, säger Pär Sjögren.

Relaterat

Mer om 1 maj 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".