Ett kollage av bilder på bland annat Sören Nordlund och känslor
Varför kan en familjepappa är lugn som man förväntas vara, men så kommer man till derbymatchen och då dyker schimpansen i oss upp, säger psykologiexpert Sören Nordlund. Foto: Montage: P4 Dalarna.
Psykologiexperten tipsar

Vid daladerbyn dyker schimpansen i oss upp

3:01 min

Vad är det som gör att känslorna blir så starka vid exempelvis ett daladerby i hockey? Psykologiexpert Sören Nordlund pratar om känslor i samband med sport.

Vad händer inom oss när vi är på match för att se Leksand och Mora mötas i ett hett daladerby? Vad är det som väcker den känslosamma delen i oss i ett sånt här tillfälle?

– Varför kan en familjepappa är lugn som man förväntas vara, men så kommer man till derbymatchen och då dyker schimpansen i oss upp. Och när det går bra för oss, då uppnår man ett tillstånd som är mest mänskliga tillstånd som man kan uppleva, när man tillsammans med andra kan ge uttryck för starka känslor, säger psykologiexperten Sören Nordlund.

– Man blir en i en mängd i en delad känsla, fortsätter han.

Relaterat

Mer om Psykologiexperten tipsar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".