Åklagare: Svårt att klara upp illegal rovdjursjakt

1:59 min

I Dalarna har vargen försvunnit från områden där det tidigare fanns vargrevir och en genetiskt värdefull varghane misstänks ha blivit illegalt dödad.

Mellan 60 och 70 fall per år av illegal rovdjursjakt polisanmäldes de senaste åren. Straffsatsen är mellan 6 mån och 4 års fängelse, men de fällande domar är mycket få. I flera fall hittas döda rovdjur eller spår av jakt utan att man kan binda brottet till någon person.

I nordvästra Dalarna har vargen försvunnit från flera revir. Det finns misstankar om illegal jakt, bland annat blodspår som tyder på det. Det krävs både snabba insatser och specialkunskap för att säkra bevis, en omfattande uppgift för länsstyrelsernas fältpersonal.

Men nu kommer kritik mot länsstyrelserna för att de inte gör tillräckligt: 

– Det oroväckande i dag är framförallt att vi har länsstyrelser som nedprioriterar verksamheten med att förebygga illegal jakt, då de inte tycker de ska syssla med det, säger Christer Jarlås, som leder en grupp åklagare som jobbar mot grova jaktbrott.

Kritiken avvisas dock av Björn Forsberg, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna:

– Det får väl åklagaren berätta för oss också om han tycker så. Vi ser det som en del i ett stort arbete att jobba för acceptansen för rovdjur, säger Björn Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista