En man håller i en mobiltelefon.
Lars-Håkan Jönsson, beredskapschef vid länsstyrelsen Dalarna, har väntat länge på möjligheten att skicka viktiga meddelanden till alla mobilanvändare i krisberört område. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio

Snart kan du få kris-sms oavsett var du är

1:54 min

Alla som finns i ett område ska få en varning i mobilen vid en kris. Regeringen vill nu tillåta mass-sms med viktiga meddelanden. Mycket positivt för Dalarna, tycker länsstyrelsens beredskapschef .

Hittills har man inte fått sms med viktiga meddelanden till allmänheten, VMA, om man inte dels haft ett registrerat telefonabonnemang, dels anmält att man vill ha sådana meddelanden. 

Lagändringen som regeringen nu föreslår innebär att man kan få varningar och VMA som gäller det område där man befinner sig för tillfället. 

– För ett län som Dalarna som är ganska besöksintensivt så är det väldigt positivt. Det kommer att stärka krisberedskapen, säger Lars-Håkan Jönsson, beredskapschef på länsstyrelsen Dalarna.

Den 1 juli i år föreslås lagändringen börja gälla. 

Varningssignalen för VMA testas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december i vissa städer. Om du hör VMA-signalen på annan tid eller den inte följs av signalen för faran över, gå inomhus, stäng fönster, dörrar och lyssna på P4 som är krisberedskapskanalen i radio

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".