En kvinna klädd i jacka och med händerna i fickorna tittar rakt in i kameran med allvarligt ansiktsuttryck.
Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot från Falun, vill inte att skattepengar ska gå till religiösa friskolor. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio

Socialdemokrat från Falun vill förbjuda religiösa friskolor

1:10 min

Socialdemokraternas förslag om att skärpa tillsynen av religiösa friskolor är inte tillräckligt. Det anser 13 socialdemokrater, däribland riksdagsledamoten Roza Güclü Hedin från Falun.

De skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag inför partiets kongress i april att de tycker att religiösa friskolor inte hör hemma i det skattefinansierade skolväsendet över huvud taget. 

– Vi vill att partikongressen helt enkelt går ännu längre än man föreslagit. Vi vill att man ska förbjuda religiösa friskolor, helt enkelt, säger Roza Güclü Hedin. 

– De kommunala skolorna är reglerade av en skollag som säger att skolan ska vara fri från konfessionella inslag, och det bör även gälla de religiösa friskolorna, fortsätter hon.  

Misstror ni de religiösa samfunden som vill öppna friskolor, att de är indoktrineringsapparater? 

– Absolut inte.  Jag vill inte säga att det handlar om misstro. Det är inte skolan i sig – det är just det här med att indoktrinera i en särskild livsåskådning, säger Roza Güclü Hedin (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".