Norrmalmstorgsdramat
1 av 3
Civilklädda poliser bar gasmask när de ledde ut den fängslade rånaren Jan-Erik Olsson. Foto: TT
Norrmalmstorgsdramat
2 av 3
Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973. Foto: Jan Collsiöö / TT
Vattnäs konsertlada
3 av 3
Vattnäs konsertlada satsar på nyskriven kammaropera. Foto: Vattnäs konsertlada

Norrmalmstorgsdramat blir opera i Vattnäs

3:19 min

Gisslandramat som 1973 fick hela Sverige att bita på naglarna blir nyskriven opera sommaren 2018. Regissören var själv på plats vid Norrmalmstorg vid händelserna.

Vattnäs Konsertlada, strax utanför Mora, utgår från den verkliga händelse som kommit att kallas Norrmalmstorgsdramat när de gör ny opera till sommaren 2018.

Librettot skrivs av regissören och koreografen Patrik Sörling. Som barn råkade Sörling befinna sig på Norrmalmstorg just som rånaren slog till och han har sedan dess haft ett särskilt intresse för ämnet.

Han vill skapa ett drama som behandlar de komplicerade psykiska mekanismerna under extrem stress, står det i pressmeddelandet. Det var ju också händelserna under Norrmalmstorgsdramat som gav namn åt det psykologiska fenomenet Stockholmssyndromet, när gisslan tar parti för förövaren. 

 – Vi har jobbat med det här projektet i mer än två år. Vi ville göra en svensk stark händelse som lämpar sig för opera och Norrmalmstorgsdramat minns jag väldigt starkt från när jag var liten, det var otroligt spännande att följa, säger Göran Eliasson, VD för Vattnäs konsertlada.

Det var den 23 augusti 1973 som en rånare beväpnad med k-pist och dynamit klev in på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Rånaren tog fyra personer som gisslan och krävde att den fängslade rånaren Clark Olofsson skulle föras dit tillsammans med bland annat tre miljoner kronor och en flyktbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".