Bildkollage av biltrafik på landsväg samt två kvinnor och en man vid en väg.
1 av 2
Kommunalråden Irene Homman (S), Gagnef, Jan Bohman (S), Borlänge, och Ulrika Liljeberg (C), Leksand, trycker nu på för att få Trafikverket att bygga mitträcken på E16/riksväg 70 mellan Borlänge och Djurås. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio
En väg
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg

Dalapolitiker kräver mitträcken mellan Borlänge och Djurås

2:22 min

Man behöver kunna köra fort men samtidigt säkert på E16/riksväg 70, anser flera dalakommuner. Nu kräver de att Trafikverket bygger mitträcken på sträckan Borlänge – Djurås.

En färsk studie från Statens väg- och forskningsinstitut konstaterar att antalet dödade och svårt skadade minskat med 71 procent när vägar byggts om till mötesfria. På den aktuella sträckan Borlänge – Djurås har det skett tre dödsolyckor på lika många år. 

Ökad säkerhet är ett av skälen till att Region Dalarna och kommunerna Borlänge, Leksand och Gagnef nu skriver till Trafikverket för att få myndigheten att bygga mitträcken. 

Men vägen är även viktig för pendlare och turister, påpekar de.

– Alternativet till att bygga mitträcken är inte att ha det som det är i dag, utan alternativet är att hastigheten sänks, och det vore negativt för Dalarna, menar Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd i Leksand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista