Hoppbackarna på Lugnet, vinterbild. De olympiska ringarna inklistrade i bilden.
Blir det OS-tävlingar på Lugnet i Falun vintern 2026? Just nu pågår en remissrunda där olika organisationer tycker till Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio samt Pixabay

Skidförbundet: Fantastiska OS-förutsättningar i Falun

2:25 min

Sveriges olympiska kommitté sade nej, men Riksidrottsförbundet sade ja och nu gör även Svenska skidförbundet tummen upp för att Falun bör vara med i Sveriges OS-ansökan.

Det är Stockholms stad som utreder möjligheterna att Sverige ansöker om att arrangera vinter-OS och Paralympics år 2026, och de orter som diskuteras utöver Stockholm är Åre och Falun. 

En bra idé, säger Svenska skidförbundet i sitt remissvar. Förbundet anser att Lugnet-området i Falun är utmärkt för backhoppning och nordisk kombination.

– Det är rent sportsligt, att det finns fantastiska anläggningar på plats. Det är svårt att hitta bättre förutsättningar för längd och backe än Falun, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet. 

I slutändan är det Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté som avgör hur Sveriges OS-ansökan utformas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".