Montage av bilder på dels händer som formar ett hjärta, dels en person som tar sig för bröstet, dels en man i glasögon och blå jacka som tittar in i kameran.
Läkaren Johan Arnlöv är Förmiddagsradions expert på hur kroppen fungerar. Foto: Madeleine Drake samt Pixabay, montage: P4 Dalarna
SÅ FUNKAR KROPPEN

Läkaren: En del har ärr på hjärtat

3:37 min

Dalarna, i hjärtat av Sverige! Men hur fungerar hjärtat egentligen? I dag får du chans att lära dig om allt från hjärtinfarkt till varför det kan kännas i hjärtat när man är ledsen.

I förmiddagsprogrammet kommer du framöver att få svar på några av dina funderingar om kroppen utan att behöva söka på nätet och tvingas sålla bland tvivelaktiga källor. 

Med jämna mellanrum kommer Johan Ärnlöv, läkare på en vårdcentral i Falun, att berätta och svara på frågor om hur kroppen fungerar.

Johan Ärnlöv är också professor på Karolinska institutet och forskar kring hjärt- och kärlsjukdomar – livsstilsrelaterade sjukdomar där Dalarna är överrepresenterat.

Först ut i serien är just hjärtat. 

– Enklast är att tänka ur ett rörmokarperspektiv, tycker Johan Ärnlöv. 

Lyssna på intervjun för att höra honom förklara mer om hjärtmuskeln och varför det kan kännas i hjärtat när man är ledsen! 

Mer om Så funkar kroppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".