Många elever vill gå naturbruksprogrammet

Gymnasieskolornas naturbruksprogram är populära. I år har ansökningarna ökat med 33 procent. - Inom jordbruket är det idag stor brist på arbetskraft och ungdomar hänger med i nyhetsflödet, säger Roger Axelsson, studievägledare på naturbruksgymnasiet i Rättvik.
I Dalarna finns naturbruksprogram på gymnasierna i Rättvik och Älvdalen och båda upplever ett stort intresse för programmen man erbjuder. Särskilt många sökande har det nya djurvårdsprogrammet på Rättviks naturbruksgymnasium. - Till de 16 platser som finns på programmet har vi idag utöver de 16 som antagits även 47 personer som står på reservplats, säger studievägledaren Roger Axelsson När man tittar på årets ansökningar till gymnasiet är yrkesinriktade program på stark frammarsch. Förutom naturbruksprogrammen har ansökningarna till livsmedels-, byggnads- och fordonsprogrammen ökat märkbart. Samtidigt har intresset för teoretiska program som naturvetenskapliga programmet minskat. - Det kan vara svårt att upprätta hålla motivationen i tre år på till exempel naturvetenskapliga programmet. Då ska man veta vad man vill. Att kunna jobba praktiskt med händerna och skapa något, det ligger i generna, tror Roger Axelsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".